Šta je u stvari web dizajn?

Table of Contents

U današnje vreme internet aktivno koristi skoro 4,4 milijarde ljudi. Upravo zbog toga prodaja preko interneta i poslovanje postaju sve privlačniji kako malim, tako i velikim kompanijama, jer porastom korisnika interneta, ujedno raste i broj kupaca koji svoju kupovinu obavljaju isključivo online. Ono što je podrazumevano jeste da za očekivani rezultat na globalnom tržištu je potrebno imati sajt. Sajt koji će biti vizuelno privlačan i jedinstven, kao i veoma brz i naravno funkcionalan. Web dizajn je osnova kvalitetnog web sajta. Pokušaćemo da vam objasnimo šta je u stvari web dizajn, koje funkcije su bitne za web dizajn, koji su njegovi elementi, kao i mnogo drugih pitanja.

Šta je u stvari web dizajn?

To je proces prikupljanja ideja i njihovog estetskog uređivanja, kao i raspoređivanja radi postizanja određenog cilja, tj. izrade web sajta. Prva stavka koju web dizajn uzima u obzir jeste što lakše snalaženje krajnjih korisnika na određenom web sajtu. Takođe, web dizajn podrazumeva upotrebu mnogobrojnih veština i disciplina koje se koriste za planiranje i samu izradu web sajtova. Da počnemo od početka:

Kratka istorija web dizajna i interneta

Iako je web dizajn nastao svega par decenija nakon samog interneta, od tada se paralelno sa njim razvija i raste. Takođe, internet je omogućio malim kompanijama da se potpuno ravnopravno bore za svoje parče globalnog kolača ukoliko naravno poseduju konkurentni web sajt, što ujedno predstavlja i jedno od najvažnijih otkrića u istoriji čovečanstva. Internet se pojavio ne tako davne 1969. godine kao sredstvo za razmenu podataka putem računara. Počeci vezani su za upotrebu u američkoj vojci, da bi se kasnije internet proširio na američke univerzitete, a zatim i na privatne računare nakon pojavljivanja elektronske pošte (e-mail) 1972. godine, a zatim je počeo razvoj HTML osnovnog programskog jezika 1980. godine. Internet je doživeo svoj krajnji “boom“ 1993. godine, kada su naučnici sa CERN-a razvili najpoznatiji informacioni servis navan World Wide Web (WWW). WWW je skup softvera i protokola, i predstavlja prvi browser, odnosno, web pregledač. Web dizajn nema dugu istoriju, jer nije ni postojao sve do početka 90-ih godina prošlog veka, ali vuče jake korene iz drugih oblasti poput grafičkog dizajna. Do 1995. godine web dizajn je bio prilično ograničen, i svodio se na simbole, a kasnije i tabele. Sa nastankom JavaScript-a (1995), Flash-a (1996) i CSS-a (1998), web dizajneri su dobili veliku slobodu i mogućnost da svoju kreativnost podele sa svetom. Smatramo da je danas skoro pa nemoguće zamisliti internet bez animacije, fotografija, muzike, itd. Zbog toga je kvalitetna prezentacija sadržaja veoma bitna za uspešan web sajt, što je ujedno i osnova web dizajna. Pojava pametnih telefona drastično je proširila domete web dizajna, a responivni web dizajn je postao neophodan element svake internet stranice.

Šta je responzivni web dizajn?

Responzivni (prilagodljivi) web dizajn podrazumeva da je sajt vidljiv na svim uređajima (mobilni telefoni, tabeti, laptopovi), a ne samo na računarima. Kada uzmete u obzir da danas većina korisnika pretražuje putem mobilnih telefona, kao i da je mobilna trgovina dostigla skoro polovinu ukupnih e-commerce aktivnosti, jasno vam je da se posebna pažnja prilikom izrade mora posvetiti korisnicima drugih uređaja. Prilagodljivi web dizajn ne podrazumeva samo vidjivost na svim uređajima, nego i funkcionalnost kompletnog web sajta. Nije dovoljno ukoliko je vaš sajt samo vidljiv na mobilnim telefonima. Sajt mora biti pregledan, lak za korišćenje i brz. Statistika nam govori da 40% korisnika promeni web stranicu ukoliko ona nije prilagodljiva i dovoljno brza. Upravo zbog toga sve više web dizzajnera počinju svoj rad od mobilnog dizajna. Mobilni dizajn podrazumeva da se izrada sajta počinje od web dizajna za mobilne uređaje, a zatim se dodaju određeni elementi bitni za pregled na laptopovima i računarima.

Šta je potrebno znati da biste se bavili web dizajnom?

Osnovna stvar koju svaki kvalitetan web dizajner mora poznavati jesu markup jezici kao što su HTML, XHTML i XML. Pored toga, neophodno je poznavati i CSS, jezik za stilizovanje, dok je znanje JavaScript programskog jezika veliki plus.

5 elemenata web dizajna

– Raspored elemenata – Raspored grafike, banera i sadržaja je osnova web dizajna. Najbitnije je napraviti raspored koji će krajnjim posetiocima omogućiti da određene informacije nađu lako i brzo. – Boje – Izbor boja zavisi od svrhe web sajta. Svejedno da li je u pitanju jednostavan crno – beli dizajn, ili dizajn koji uključuje mnoštvo različitih boja, suština je da se na pravi način predstavi kompanija i njen brend. – Grafika – Grafika podrazumeva razne elemente kao što su animacije, logotipi, ikonice itd. Navedeni elementi služe da unaprede izgled web sajta, kao i njegovu funkcionalnost. Zbog toga je veoma bitni da ove elemente uklopite sa ostalim elementima web sajta, kao što su boje i sadržaj. – Font – Upotreba različitih fontova može drastično da unapredi izged vašeg sajta. Ipak, treba da uzmete u obzir da većina popularnih pretraživača prepoznaje samo određene fontove. – Sadržaj – Sadržaj nije element web diajna, međutim način na koji se on uklapa sa ostalim elementima se može svakako staviti pod web dizajn. Sadržaj mora uvek biti kvalitetan, informativan i naravno koristan za posetioce, ali isto tako mora da se uklopi sa drugim elementima, što sa drugim elementima čini vizuelno privlačnu celinu.

Funkcionalnost kao osnova kvalitetnog web dizajna

Kao što smo napomenuli, cilj web dizajna nije samo da pruži vizuelni ugođaj krajnjim korisnicima, nego i da im omogući da se na sajtu lako snađu, kao i dobiju sve neophodne informacije koje će ih privući da se na sajtu i zadrže. Par stvari na koje bi svaki web dizajner trebalo da obrati pažnju.
  • Navigacija – Arhitektura sajta, postavka i raspored menija i drugi alati za navigaciju moraju biti napravljeni tako da u obzir uzimaju način na koji posetioci pretražuju sajtove. Cilj je da se omogući jednostavna navigacija po sajtu i da sve informacije budu lako dostupne.
  • Multimedija – Relevantni video i audio podsticaji u web dizajnu mogu da pomognu korisnicima da lakse razumeju informacije koje su im potrebne. Tako se korisnici podstiču da provedu više vremena na sajtu.
  • Tehnologija – Napredak tehnologije web dizajnerima je dao slobodu da budu inovativni, da dodaju nove elemente poput animacija i da sajtove čine uvek svežim i dinamičnim.
  • Interaktivnost – Dodavanje elemenata koji će podsticati posetioce da budu aktivni na sajtu, kao što je opcija komentarisanja ili glasanja u anketama, može značajno da poveća broj konverzija nekog sajta. To je takođe odličan način za prikupljanje lidova jer će interaktivni posetioci rado ostaviti svoj email i pre postati klijenti nego posetioci koji ne učestvuju ni na koji način u radu sajta.
  • Kompatibilnost – Kompatibilnost podrazumeva da web sajt mora da bude podjednako dobar na različitim pretraživačima i operativnim sistemima kako za desktop tako i za mobilne korisnike.

Zaključak

Web dizajn je prva stvar koja vam je potrebna bilo za izradu web sajta, izradu web aplikacije, mobilne aplikacije. Kvalitetan web dizajn podrazumeva poznavanje mnogobrojnih veština, te je praktično nemoguće da neko bez godina iskustva i učenja bude dobar u web dizajnu. Takođe, stvari se u web dizajnu stalno menjaju te je neophodno uvek ići u korak sa vremenom i biti u toku sa svim modernim trendovima i promenama. Ukoliko imate nekih pitanja vezanih za web dizajn, javite nam se. Takođe, ako vam je potreban web sajt i želite pouzdanog web dizajnera da vam pomogne u njegovoj izradi, budite slobodni da nas kontaktirate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *