Na šta je potrebno da obratite pažnju prilikom izrade sajta?

Table of Contents

Izrada sajtova se ne radi previše često i upravo zbog toga je potrebno obratiti pažnju na ono što želite kvalitetno predstaviti na sajtu, a zatim i na sam način izrade sajta. Sastavili smo spisak od par saveta koji će vam pomoći u pripremi pri pravljenju sajta, ili ukoliko neko drugi to radi za vas.

Isplanirajte budžet

U konačnu cenu izrade sajta se obično uračuna prostor na internetu (hosting), adresa sajta (domen), web dizajn, radni sati programera  i cena može varirati od 300 do par hiljada evra, stoga je potrebno da na samom početku definišete svoj budžet. Ukoliko zakupljujete hosting preko nas, u zavisnosti od potreba, on košta od 18 do 100eur na godišnjem nivou. Domen, u zavisnosti od ekstenzije (.com .net .info i sl.) košta od 8 do 20eur. Takođe, ukoliko se odlučite za WordPress CMS radi lakšeg održavanja sajta, tema košta oko 50 – 100eur, naravno, postoje i skuplje i jeftinije. Ukoliko ste se odlučili da sajt pravite sami, možda nećete imati troškove programera, ali ostali troškovi ostaju. Kontaktirajte nas za besplatnu procenu projekta.

Odaberite odgovarajući hosting paket

Hosting veoma utiče na funkcionalnost i brzinu sajta, s toga je bitno da odaberete odgovarajući hosting paket. Ukoliko ste namenili sajt za blog, manji web shop, prezentacioni sajt za firmu i sl, možete izabrati deljeni hosting. Za ozbiljnije projekte, kao što su internet prodavnice koje imaju više hiljada proizvoda, računajte na VPS ili Dedicated servere. Ukoliko ipak neko drugi bira hosting za vas, raspitajte se šta dobijate u ponudi. Kod naših prijatelja iz ContraTeam-a možete pogledati cenovnik hosting paketa.

Registracija domena

Naša praksa je da hosting i domen uvek uzimamo na istom mestu. Većina provajdera obično u ponudi imaju obe usluge, a svakako će vam biti lakše da pratite njihovu obnovu, u suprotnom vam se može desiti da zaboravite obnoviti jednu od usluga, a zatim da vam sajt prestane sa radom.

Registrujte usluge na vas

Domen, hosting, a samim tim i sajt se vode na osobu čiji podaci stoje u registru. Ukoliko se nakon par godina saradnja sa osobom (agencijom) koja održava vaš sajt raskine, biće vam prijatno znati da je sve u vašem vlasništvu.

Odaberite sistem koji vam najviše odgovara

Svaki CMS (eng. Content Management System) funkcioniše na poseban način, i s toga je potrebno da bude redovno održavan. Odaberite sistem koji odgovara vašim potrebama i znanju, jer dosta stvari može zavisiti od toga, kao i budućnost samog sajta. Ukoliko nas pitate, mi ćemo vam uvek preporučiti WordPress iz par razloga. WordPress pokreće 34% sajtova na celom internetu, ima dobru podršku, kao i ogromnu zajednicu koja konstantno radi na njegovom usavršavanju i unapređivanju, takođe je veoma fleksibilan i lak za održavanje. Takođe, WordPress možete i samostalno održavati, uz par PDF knjiga koje dobijete od nas prilikom izrade sajta.

Pripremite sav potreban materijal na vreme

Nebitno da li sajt pravite sami, ili ste unajmili nekoga da to radi za vas, veoma je bitno da sav sadržaj koji želite da bude postavljen na vašem sajtu spremite na vreme. Probijanje rokova zbog vašeg kašnjenja sa dostavom materijala može osetno povećati cenu celog projekta, s toga pazite da na vreme pripremite sav potreban materijal.

Prijavite i optimizujte sajt za Google

Google, kao jedan od vodećih pretraživača zahteva da uradite određene stavke prilikom izrade sajta. Prvenstveno, sajt je potrebno prijaviti na Google Search Console kako bi Google mogao indeksirati novi sajt. Takođe, sadržaj koji je objavljen, Google treba videti na način koji ovom pretraživaču odgovara. Jednostavno je. Potrebno je da ne postoji nikakva smetnja koja bi ometala Google da poseti sajt, i učita sve što je objavljeno.

Potrebno je da je sajt responzivan

Oko 80% korisnika pretražuje internet i obavlja kupovinu preko pametnih telefona i tableta. Ne želite da gubite potencijalne klijente zbog toga što vam sajt ne funkcioniše ili je previše komplikovan na mobilnom telefonu. Pročitajte naš članak o web dizajnu.

SSL sertifikat

SSL sertifikat je tu da pomogne informacijama na vašem sajtu da ostanu enkriptovane, čime štitite vaše posetioce. Takođe, Google će vašem sajtu dati bolju šansu za pozicioniranje ukoliko posedujete SSL sertifikat.

Pratite posete vašeg sajta

Uložili ste određenu sumu za izradu sajta, održavanje, a zatim i marketing, sasvim je u redu da proverite i pratite rezultate vašeg proizvoda. Google Analitika je besplatno, a ujedno jedno od najboljih rešenja sa kojim možete pratiti odakle vam dolaze posetioci, njihovu fizičku lokaciju, takođe i sa kojih sajtova dolaze, a kasnije i koje stranice najviše posećuju, koliko se zadržavaju i sl.

UX je veoma bitan

UX (eng. User experience) nije bauk, i postoji par jednostavnih pravila kojih se treba pridržavati. Nemojte praviti previše komplikovane sajtove. Veoma tanka linija je između toga da li će posetioc postati vaš klijent ili ide dalje. Ono što je najbitnije jeste da svako bez problema može da se snađe na sajtu. Imajte u vidu da je vaš posetilac već tražio na Google nešto da bi vas pronašao, nemojte ga terati da dodatno pretražuje i vaš sajt kako bi pronašao odgovarajuću uslugu ili proizvod. Ukoliko imate veliku ponudu, a nemoguće je lako prikazati, naš savet je da to lepo prezentujete, kao i da kontakt forma i broj telefona uvek budu lako dostupni.

Ubacivanje novog sadržaja i održavanje

Kada je sajt završen, potrebno ga je redovno održavati kako bi ispratio nadolazeće web standarde i nadogradnje koji dolaze kroz redovna ažuriranje. Ukoliko se oglušite na to, imate veliku šansu da će vam sajt biti na meti hakerskih upada. Kada dogovarate sajt sa nekim, nebitno da li je freelancer ili agencija, raspitajte se za cenovnik održavanja sajta. Takođe, biće vam potrebno i ubacivanje novog sadržaja, jer niko ne voli zapuštene sajtove, a sve novo što dodate, pomaže posetiocima i Google pretrazi da bolje razumeju svrhu vašeg sajta.

Marketing

Završili ste sajt, zadovoljni ste, obavili ste sve potrebne prijave i registracije, ali nemate posetioce? Potrebno je uložiti vremena, novca i truda u reklamiranje, kako bi cela priča krenula. Postoji dosta opcija za reklamiranje, a dve najčešće su Facebook reklame i Google Ads. Google Ads je dobar ukoliko želite da prikažete vaš sajt na prvom mestu na Google pretrazi kada neko traži baš ono što vi nudite na sajtu. Za Facebook se odlučite ako želite prezentovati nešto što želite da vidi što više ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *