13 WordPress saveta za brži sajt

Table of Contents

Brzina je veoma bitan faktor za svaki uspešan sajt. Od kada je WordPress postao sve više popularan, najbolje performanse će imati jedino ukoliko je podignut na pravi način. Donosimo vam par stvari koje možete pokušati ukoliko primetite da se vaš WordPress sajt ne ponaša dobro kada imate više poseta nego inače, ili nekih drugih skrivenih razloga..

1. Nadogradite WordPress na poslednju verziju

WordPress 4.9.8 ima dosta unapređenja vezano za performanse i brzinu u poređenju sa prethodnim verzijama. Kako biste iskoristili sve mogućnosti, najbolje je da nadogradite Vaš sajt na poslednju verziju.

2. Deinstalirajte nepotrebne plugin-ove i upgrade-ujte one koji vam trebaju

Obavezno obrišite sve dodatke koje ne koristite. Možete ih deaktivirati, ili u potpunosti obrisati sa servera. WordPress konstantno proverava da li su deaktivirani plaginovi aktivni ili ne, s toga je najbolje rešenje da ih obrišete. Naravno, potrudite se da uvek imate poslednje verzije dodataka koje koristite. Developeri često izbacuju nove verzije svojih dodataka zbog izmene i unapređivanja istih.

3. Minimizujte PHP i upite prema bazi

Svaki put kada se stranica na vašem sajtu učita, ukoliko pretraživač mora izvršiti neki PHP upit, svaki od njih dodaje na vremenu koje je potrebno da se strana učita. Ukoliko zamenite PHP upit sa statičkim HTML-om, vaš pretraživač će čitati samo HTML.

4. Optimizujte i popravite bazu u phpMyAdmin

Minimalno jednom nedeljno bi bilo poželjno da se ulogujete u svoj phpMyAdmin kako biste optimizovali svoju bazu. Pronađite WordPress tabele, čekirajte ih sve, zatim izaberite opciju Optimise Tables i popravite ih. Ovaj trik radi iznenađujuće.

5. Odaberite pouzdan hosting za svoje slike

Pokušajte da fotografije, JavaScript, CSS kao i druge statične fajlove premestite na Amazon S3 Storage service, i primetićete primetan pad u CPU load-u. Potreba za memorijom na serveru će biti veoma smanjena. Uputstvo možete pročitati ovde. Takođe možete isprobati WP-Offload plugin koji će srediti statističke sadržaje na vašem serveru i u velikoj meri smanjiti broj HTTPS zahteva ka serveru. Pored ova dva rešenja postoji i generisanje thumbnail-ova ili remote manipulacija fotografijama.

6. Optimizujte svoje fotografije pre dodavanja na server

Veličina fotografije takođe utiče na samo očitavanje sajta. Možete koristiti TinyPNG platformu, dok možete koristiti i Shrink O’Matic aplikaciju. Ona vam dozvoljava da jednostavno izmenite veličinu slike.

7. Instalirajte WP Super Cache plugin

Verovatno ste čuli dosta puta za ovaj plugin. On generiše statičke html fajlove od vašeg dinamičkog sajta. Nakon što je fajl generisan, server će očitavati njega umesto PHP skripti, pa će samim tim i stranice brže reagovati.

8. PHP Speedy WP

PHP Speedy WP može lako da ubrza vaš WordPress sajt i poboljša vreme koje je vašem blogu potrebno da odgovori na zahtev bez puno muke sa vaše strane dozvoljavajući nam da kombinujemo CSS i Javascript u samo dva fajla – što sa druge strane ubrzava učitavanje. CSS background slike se automatski konvertuju u data URI-je. Ovo je korisno za smanjenje količine HTTP zahteva. Takođe vrlo važna činjenica je i to što je kompatibilan sa Internet Explorer-om, iako IE ne podržava data URI-je. Na žalost, PHP speedy dolazi i sa nekoliko mana koje treba ispraviti: Kombinovan JavaScript je smešten na vrh strane umesto na dno, ne radi sa WP super cache-om.

9. WP CSS

Navedeni plugin GZIP-uje i uklanja beli prostor u vašim CSS fajlovima. Dozvoljava vam da koristite @import u css fajlu, a da ne morate brinuti šta će se dogoditi na strani korisnika. Možete dodati css fajl određenoj strani ili članku, kao i da ih kombinujete u jedan fajl.

10. DB Cache

Plugin koji kešira svaki upit koji je poslat ka bazi podataka.

11. Ubrzajte pristup kroz AJAX Libraries API

AJAX Libraries API je pokušaj da se Web aplikacije učine bržim za developere na jednostavan način, tako što će kreirati mrežu gde se distribuiraju arhitekture popularnih JavaScript biblioteka, kao što su:

12. Prikažite vreme koje je potrebno za učitavanje + broj upita

Postoji jednostavan kod koji možete ubaciti u svoj template, kako biste saznali koje vreme je potrebno za učitavanje stranice, tj. koliko je ista sql upita izvršila. Ovo je jedan od načina da saznate koliko je dobro vaš sajt optimizovan.
< ?php echo get_num_queries(); ? > upita u < ?php timer_stop(1); ? >

13. Optimize DB

MySQL baza je odlična, i veoma često se koristi. Međutim, ona ponekad ne može da se očisti bez naše pomoći. Ovaj zanimljivi dodatak pokreće komandu koja optimizuje bazu u kojoj se nalaze sve WordPress tabele i efikasno ih defragmentuje. Interfejs je vrlo jednostavan, sastoji se od čak jednog dugmeta: Optimize Now, i par podataka o tome koliko će prostora biti ušteđeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *